学术讲座通知:IEEE Fellow 陈俊龙教授关于宽度学习的学术讲座-广东技术师范学院研究生处
当前位置: 首页 >> 学生工作 >> 社团工作 >> 正文
发布时间:2018-06-13浏览次数:[]

主题:Broad Learning (宽度学习): A paradigm shift in discriminative incremental learning

主讲人:陈俊龙(C. L. Philip Chen)教授

时间:2018年6月16日(周六)下午2:30

地点:工业中心605

讲座内容:

In recent years, deep learning caves out a research wave in machine learning. With outstanding performance, more and more applications of deep learning in pattern recognition, image recognition, speech recognition, and video processing have been developed.

The talk is to introduce “Broad Learning” – a complete paradigm shift in discriminative learning and a very fast and accurate learning without deep structure. The broad learning system (BLS) utilizes the power of incremental learning. That is without stacking the layer-structure, the designed neural networks expand the neural nodes broadly and update the weights of the neural networks incrementally when additional nodes are needed and when the input data entering to the neural networks continuously. The designed network structure and incremental learning algorithm are perfectly suitable for modeling and learning big data environment. Experiments indicate that the designed structure and algorithm out-perform existing structures and learning algorithms. Several BLS variations that cover existing deep-wide/broad-wide structures will be discussed.

主讲人简介:

陈俊龙(C. L. Philip Chen)博士,我国自动化学会副理事长,国家千人学者,国家特聘专家,澳门科协副会长,澳门大学讲座教授,澳门大学科技学院前院长。陈教授是IEEE Fellow(院/会士),美国科学促进会AAAS Fellow(院/会士),国际模式识别IAPR Fellow(院/会士),国际系统及控制论科学院 IASCYS院士,我国自动化学会(CAA)及香港工程师学会 Fellow。陈教授现任IEEE系统人机及智能学会(IEEE Systems, Man, and Cybernetics Society)的期刊主编(Systems, Man, and Cybernetics),曾任该学会国际总主席。陈教授的研究领域主要包括智能系统与控制、计算智能、混合智能、数据科学等,在2018年全球“计算机科学学科”高被引论文学者排名中排前14名,详见https://orcid.org/0000-0001-5451-7230。陈教授的研究包括在人工智能方向获得国家基金委重点项目及面上项目、以及多项澳门科学基金委的资助。陈教授获两次澳门自然科学奖,获 IEEE学会颁发的四次杰出贡献奖。陈教授还是美国工程与技术教育认证组织(ABET)的评审委员,澳门大学工程学科及计算机工程获得国际“华盛顿协议”的认证是陈教授对澳门工程教育的至高贡献,在他担任科技学院院长期间带领澳门大学的工程学科及计算机学科双双从原来的千名之外进入世界大学学科排名前200名,2016年他获得了母校美国普度大学的杰出电机及计算机工程奖。

欢迎广大师生踊跃参加!

计算机科学学院,研究生处

2018年6月13日